Opinie

Interview | Karen Van De Woestyne: “Met fiber kunnen we 100 jaar verder”

Corporate - 21 juni 2023
Interview | Karen Van De Woestyne: “Met fiber kunnen we 100 jaar verder”

“Fiber, is dat wel nodig?” Het is een vraag die heel wat Vlamingen zich stellen wanneer netwerkbeheerder Fiberklaar in hun buurt glasvezel komt uitrollen. “Absoluut”, beklemtoont Karen Van De Woestyne van Fiberklaar. “Het belang van een aansluiting tot in je woning kan moeilijk overschat worden. ‘Fiber to the home’ is dé innovatieve hefboom voor Vlaanderen. En we maken de woningen zelfs gratis fiberklaar. 

We zijn almaar vaker en langer online en verbruiken elk jaar meer data. Kunnen onze huidige koper- en coaxnetwerken die groei in dataverkeer aan? 

We hadden een pandemie nodig om te beseffen hoe belangrijk het internet is geworden in ons dagelijks leven. De gemiddelde internetgebruiker in België spendeert ongeveer 5 uur per dag online. De helft daarvan bekijken we video’s. De vraag rijst dan ook terecht of een klassieke internetconnectie nog volstaat. Het antwoord van Europa is duidelijk: we hebben collectief behoefte aan supersnel internet om ons maatschappelijk en economisch weefsel te ondersteunen.  

Ons land is geëvolueerd van een productie- naar een diensteneconomie. Uit een recente  studie in Noorwegen blijkt dat meer dan 80% van de groei van het bruto binnenlands product verband houdt met snel internet en digitalisering. 

We hadden een pandemie nodig om te beseffen hoe belangrijk het internet is geworden in ons dagelijks leven.

Karen Van De Woestyne, Head of Business Development Fiberklaar

Met andere woorden: als we onze welvaart willen behouden of vergroten, moeten we maximaal inzetten op fiber? 

Dat klopt, anders riskeren we heel wat kansen te missen. We kunnen onze welvaart enkel behouden of vergroten als we onze economie op een verstandige, ethische manier laten groeien. Een verbeterde digitalisering is cruciaal, want dit kan volgens studies van McKinsey en de Fiber Broadband Association een jaarlijkse productiviteitsgroei betekenen tot 2 procent. De werkloosheid in Vlaanderen is laag, waardoor heel wat vacatures niet ingevuld geraken. Willen onze bedrijven toch groeien? Dan kunnen ze niet anders dan inzetten op automatisatie en digitale oplossingen. Zo zijn webshops een must-have. Sommige online kledingwinkels hebben zelfs al virtuele paskamers.  

Voor onze Vlaamse kmo’s is het niet eenvoudig om op te boksen tegen de enorme budgetten van de buitenlandse e-commercegiganten. Hoewel onze rigide arbeidsmarkt ervoor zorgde dat de meeste grote webwinkels zich net over de grens vestigden, liggen er nog altijd kansen open. We moeten gewoon alert blijven, snel reageren en blijven innoveren om permanent waarde te creëren. 

Ik hoor vooral voordelen voor het bedrijfsleven, maar wat is de meerwaarde voor de gewone Vlaming? 

Je kan welvaart niet loskoppelen van welzijn. De Vlaming werkt graag, maar geniet ook graag van het leven. Productiviteitswinsten voor werkgevers moeten hand in hand gaan met efficiëntiewinsten voor de werknemers. 

Als de covid-pandemie één positief punt heeft opgeleverd, dan wel de doorbraak van thuiswerk. Wie regelmatig van thuis kan werken, kent de voordelen maar al te goed. Minder files, minder tijdverlies met woon-werkverkeer, de mogelijkheid om snel een boodschap te doen of een wasmachine te laten draaien, … Thuiswerk maakt het leven van vele Vlaamse werknemers een stuk makkelijker, zonder productiviteitsverlies.

Maar efficiënt thuiswerken kan alleen als het thuisnetwerk even performant is als het bedrijfsnetwerk. Met een fiberaansluiting tot in je woning (Fiber to the home of FTTH) geniet je van een kwalitatieve en snelle internetverbinding, zelfs als alle gezinsleden tegelijk online zijn. 

Efficiënt thuiswerken kan alleen als het thuisnetwerk even performant is als het bedrijfsnetwerk.

Karen Van De Woestyne, Head of Business Development Fiberklaar

Fiberklaar rolt bovendien een point-to-point-netwerk uit: dat betekent dat, vanaf de wijkcentrale, elke woning zijn eigen fiberkabel krijgt. Je deelt dus geen kabel met je buren, waardoor je met een fiberabonnement geniet van een optimale snelheid en stabiliteit. 

Ook in de zorg biedt fiber heel wat voordelen? 

België staat in de Europese top vijf op het vlak van gezondheidszorg, maar de zorgsector staat zwaar onder druk door een nijpend tekort aan (huis)artsen en – vooral – zorgkundigen. Die professionals moeten we daarom zo efficiënt mogelijk inzetten. Alleen al de Nederlandse overheid kan 18 miljard euro besparen dankzij digitale zorg, berekende McKinsey 

De focus lag daarbij vooral op de uitstekende connectiviteit die FTTH biedt. En daar winnen we allemaal bij. Diagnoses en monitoring op afstand zorgen ervoor dat zorgpersoneel niet voortdurend moet uitrukken naar de woning van patiënten, dat ziekenhuisbedden sneller vrijkomen, dat specialisten zich verder kunnen bekwamen en dat ze hun specialisatie wereldwijd kunnen aanbieden. Een FTTH-netwerk speelt een cruciale rol om een goede kwaliteitsdiagnose te kunnen aanreiken en de e-Health-markt te ondersteunen.

Welke troeven heeft FTTH nog? 

FTTH kan er ook voor zorgen dat overheidsdiensten klantvriendelijker worden. Denk maar aan digitale toepassingen zoals Tax-on-Web, al zijn die vandaag vaak nog te complex. Andere landen staan al veel verder. Zo verving Estland, één van de leidende landen op het vlak van FTTH, de administratieve mallemolen die samenhangt met de geboorte van een kind door één webapplicatie. Ook de Estse tegenhanger van de VDAB is grotendeels gedigitaliseerd: Artificiële Intelligentie matcht daar werkzoekenden en jobs. 

Fiber put onze schaarse grondstoffen niet uit en verbruikt tot 10 keer minder energie.

Karen Van De Woestyne, Head of Business Development Fiberklaar

En last but not least is fiber ook een zeer milieuvriendelijke technologie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kopernetwerk, put een fibernetwerk onze schaarse grondstoffen niet uit. Het energieverbruik van een passief FTTH-netwerk is ook tot 10 keer lager dan zijn voorgangers. Glasvezels bestaan uit silica, wat alom beschikbaar is. Een fibernetwerk heeft ook een erg lange levensduur. Data versturen gebeurt met lichtsnelheid – de hoogst mogelijke snelheid, wat maakt dat er geen technologische opvolgers aan zitten te komen. Met fiber kunnen we weer 100 jaar verder.

Wie is Karen Van De Woestyne?

  • Functie: Sinds 1 maart 2023 Head of Marketing & Business Development bij Fiberklaar
  • Opleiding: burgerlijk ingenieur 
  • Ervaring: Uitgebreide ervaring in telco en immobiliën – onder meer bij Alcatel, Belgacom en Gerantis. 
FKP_0021-1