Inspiratie

Isabel De Clercq:
Het hybride werken

Toekomstklaar - 5 maart 2024
FTS_0609

Het was begin augustus 2023 ‘breaking news’ in alle media, online en offline: Zoom, het Amerikaanse softwarebedrijf dat één van de meest succesvolle platforms ontwikkelde voor mobiele samenwerking en online meetings, vraagt zijn medewerkers om opnieuw meer naar kantoor te komen. Het nieuws zorgde online voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van thuiswerken. “Maar vergis je niet: thuiswerk is een blijver”, weet Isabel De Clercq, expert in hybride werken. “Medewerkers eisen flexibiliteit. COVID en thuiswerk hebben ons doen nadenken over ons leven en onze relatie met werk. Wie wil nog uren verliezen in de dagelijkse files naar kantoor? We moeten opnieuw meester worden over ons leven.”

Isabel De Clercq gaf over dit onderwerp ook een sessie. Die bekijk je hier.

Hybride werken heeft idolate voorstanders en rabiate tegenstanders. Het nieuws dat Zoom werknemers vraagt om opnieuw meer naar kantoor te komen werd door de voorstanders onthaald op tandengeknars. Bij de tegenstanders knalden dan weer de champagnekurken. Wat brengt de toekomst?

Isabel De Clercq “Er is de voorbije jaren al heel wat onderzoek gevoerd naar het hybride werken, onder meer door Nicholas Bloom, econoom en professor aan de universiteit van Stanford, maar ook door organisaties zoals Leesman en de Boston Consulting Group. Het klopt dat we na de pandemie minder thuiswerken, maar die daling is al gestabiliseerd in maart 2022. Ook het nieuws over Zoom moeten we met een korrel zout nemen: Zoom vraagt zijn werknemers niet om opnieuw fulltime op kantoor te werken, maar twee dagen per week. Die nuance ging – bewust of onbewust – verloren in de berichtgeving. Maar vergis je niet: thuiswerk is een blijver. Het maakt werknemers gelukkiger én bedrijven kunnen een flinke kostenbesparing realiseren. De vervaging van de scheiding tussen werk en privé is wel iets dat we in de gaten moeten houden.”

Is het dan allemaal kommer en kwel op kantoor?

Isabel “Hybride werken is niet zwart-wit. Leesman deed onderzoek naar de manier waarop de werkplek de werknemer het beste ondersteunt in zijn of haar activiteiten. En wat blijkt? De gemiddelde thuiswerkplek ondersteunt de gemiddelde werknemer beter in zijn werk dan de gemiddelde werkplek op kantoor. En toch willen veel managers mordicus dat werknemers opnieuw meer naar kantoor komen. Zo hoorde ik dat op vrijdag mosselen met friet in de strijd wordt geworpen om werknemers naar kantoor te lokken.

Volgens Leesman zijn drie zaken belangrijk om werknemers meer op kantoor te krijgen: goed computermateriaal, voldoende parkeermogelijkheden en laadpalen voor elektrische auto’s, en vooral… focusplekken! Want werknemers worden gek van het lawaai in landschapskantoren. De fabrikanten van die typische ‘phone booths’ die je tegenwoordig in alle kantoren ziet opduiken beleven momenteel gouden tijden. Het kantoor blijft wel de beste plaats om externen te ontvangen, om te leren van anderen en voor de informele sociale interactie tussen collega’s. Als managers werknemers met volle goesting op kantoor willen, dan weten ze waaraan ze moeten werken.”

“Vergis je niet: thuiswerk is een blijver.”

Hoe verklaar je het spanningsveld tussenwerknemers en managers in relatie tot thuiswerken?

Isabel “Uit onderzoek van de Boston Consulting Group blijkt dat 42 procent van de werknemers ook graag thuis werkt. Bij managers is dat maar 30 procent, zij willen duidelijk meer op kantoor zijn. Maar dat is ook inherent aan hun takenpakket. Een goed overzicht bewaren over de taken van de werknemers, mensen samenbrengen,… allemaal zaken die ze gewoon waren om op kantoor te doen. Managers zullen dus nieuwe ‘spieren’ moeten trainen. Want wat vroeger werkte, werkt vandaag niet meer.

COVID heeft mensen ook doen nadenken over hun relatie met werk. De balans moet juist zijn. Is het gezond om elke dag in de file te staan en lange dagen te kloppen? Het antwoord lijkt me vrij duidelijk. Onze verwachtingen ten opzichte van werk zijn ook veel te hoog gespannen. De Belgisch-Amerikaanse sekstherapeute Esther Perel vat het treffend samen: ‘Too many people bring the best of themselves to work, and bring the leftovers home.’ We moeten ervoor zorgen dat werk niet alles is. Het mag niet de enige bron van zingeving in ons leven zijn.”

“COVID en thuiswerk hebben ons doen nadenken over ons leven en onze relatie met werk. Wie wil nog uren verliezen in de dagelijkse files naar kantoor?”

Je stelt dat we in werksituaties – thuis of op kantoor – moeten leren om duurzaam om te gaan met onze tijd en energie. Verklaar.

Isabel “Focustijd is heel belangrijk om zaken gedaan te krijgen. Technologie heeft het hybride werken mogelijk gemaakt, maar technologie heeft ook onze aandacht gestolen. De drempel om iemand te storen is via chat zelfs nog lager dan iemand fysiek storen op de werkplek op kantoor. In die zin is technologie vergif. In 2004 konden werknemers hun aandacht 2,5 minuten op één scherm houden. In 2023 is dit gezakt naar… 47 seconden! We worden constant onderbroken en dat is dramatisch voor onze focus. Onderzoek wijst uit dat het meer dan 25 minuten duurt om terug te keren naar de oorspronkelijke taak. Want van de ene onderbreking komt de andere en zo verliezen we elke dag veel tijd. We worden moe, we maken fouten en krijgen stress. We moeten opnieuw meester worden van onze agenda.

Daarom moeten we minder bezig zijn met meetings en mails, en meer tijd krijgen om bezig te zijn met onze hoofdtaken – ik noem dat olifantentaken. ‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits.’ Laat je niet afleiden door konijnentaken, zoals meetings en mails, als je gefocust wil werken aan je olifantentaken. Je kan belangrijke taken niet afwerken in kleine stukjes, tussen de meetings door. Focustijd is dus heel belangrijk om te kunnen en mogen werken aan die olifantentaken. Als je dat kan, dan kan je de werkdag afsluiten met een tevreden gevoel en breng je niet de ‘leftovers home’, zoals Esther Perel stelt.”

In je boek ‘Hybrid Work – A Manifesto’ zeg je ook dat we allemaal nood hebben aan twee zaken: motivatie van hoge kwaliteit én een‘herstelactiviteit’. Hoe zie je dat?

Isabel “Motivatie is een onuitputtelijke bron van energie, of toch niet helemaal. Want er zijn twee types motivatie, namelijk motivatie van hoge of lage kwaliteit. Wanneer je iets doet dat je leuk of belangrijk vindt, dan is je motivatie van hoge kwaliteit. De bron van motivatie komt dan van jou zelf. Als je iets doet om een ‘straf’ te vermijden, dan is je motivatie van lage kwaliteit. Je bron van motivatie is extern – je doet het omdat het moet. Wanneer er in je takenpakket veel taken zitten die je leuk of belangrijk vindt, dan ben je intern gemotiveerd en heb je een duurzame en gezonde relatie met je werk.

Maar zelfs in die ideale situatie hebben we allemaal een herstelactiviteit nodig. Voor mezelf is dat zwemmen met de Deurnese ijsberen. Als ik in het ijskoude water zwem, dan denk ik niet meer aan het werk. Het zorgt voor relaxatie, want ik moet me concentreren op mijn ademhaling, ik leer iets nieuws dat niets te maken heeft met het werk, en ik krijg het gevoel dat ik controle heb over mijn verschillende activiteiten.”

“Het kantoor blijft de beste plaats om externen te ontvangen, om te leren van anderen en voor informele sociale interactie tussen collega’s.”
Wie is...

Isabel De Clercq

Isabel De Clercq is een ervaren facilitator, consultant en keynote speaker. Haar werkgebied: het hybride werken als hefboom voor duurzaam werk en gezonde werkgewoontes. Haar focus ligt op het begeleiden van organisaties, teams en kenniswerkers om een duurzame werkplek te creëren. In haar workshops baseert ze zich op wetenschappelijke inzichten waarbij ze steeds de brug maakt naar de dagdagelijkse realiteit in organisaties.

Naast haar consultingwerk is Isabel De Clercq auteur van verschillende managementboeken: “Social Technologies in Business” (2017) en “Hybrid Work – A Manifesto” (2021). In december 2023 kwam haar nieuwe boek uit “Goed Werk – Een Gids”. Ze schreef het samen met academici, opiniemakers en doorwinterde professionals. Ze verschijnt regelmatig met opinieartikels in de pers en heeft ook een eigen podcast. Haar doel is: werkgevers en werknemers laten nadenken over goed en duurzaam werk.

Isabel De Clercq

Herbekijk de sessie van Isabel

Isabel De Clercq
Keynote speaker en auteur over de impact van technologie.

Hybride werken - Hoe het hybride werken uw organisatie nog doeltreffender, effectiever en vooral duurzamer kan maken.

Schrijf je in Lees meer

Over Isabel De Clercq:

Isabel De Clercq is een ervaren facilitator, consultant en keynote speaker. Haar werkgebied: het hybride werken als hefboom voor duurzaam werk en gezonde werkgewoontes. Haar focus ligt op het begeleiden van organisaties, teams en kenniswerkers om een duurzame werkplek te creëren. In haar workshops baseert ze zich op wetenschappelijke inzichten waarbij ze steeds de brug maakt naar de dagdagelijkse realiteit in organisaties.

Naast haar consultingwerk is Isabel De Clercq auteur van verschillende managementboeken: "Social Technologies in Business" (2017) en "Hybrid Work – A Manifesto" (2021). Op dit ogenblik schrijft ze het boek "Gids voor Goed en Duurzaam Kenniswerk" samen met academici, opiniemakers en mensen uit de business.  Ze verschijnt regelmatig met opinieartikels in de pers en heeft ook een eigen podcast. Haar doel is om samen met u en uw organisatie te werken aan een gezonde en duurzame werkplek.

 

Over de sessie:

De storm rond het hybride werken steekt weer de kop op nu de organisatie ZOOM zijn medewerkers opnieuw naar kantoor wil. ZOOM: toch dé organisatie die staat voor digitaal samenwerken? Is dit het einde van het hybride werken en gaan we terug naar af?

In deze inspirerende keynote neemt Isabel De Clercq u mee in een spannende storytelling waarbij ze u een antwoord geeft op de volgende vragen:

1. Wat zegt recent wetenschappelijk onderzoek over de voor- en nadelen van het hybride werken?

2. Hoe past het hybride werken in onze zoektocht naar goed en duurzaam werk?

3. Welke rol spelen focustijd, asynchroon samenwerken en onze motivatie in de toekomst van het hybride werken?

Verwacht u aan een genuanceerd en positief verhaal waarbij Isabel u graag een gezonde mix voorschotelt van reflectie, bespiegelingen en concrete oplossingen.

Of lees ons magazine 'Toekomstklaar'