- Lokaal bestuur Temse plant aansluiting op fibernetwerk
- Vlaams netwerkbedrijf Fiberklaar neemt aanleg fibernetwerk in handen
- “Fiber to the Home” (FTTH)-technologie biedt supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer
- Wanneer twintig procent van de inwoners een fiberabonnement afsluit, worden alle woningen in het gebied gratis fiberklaar gemaakt
Temse is enthousiast om het glasvezelnetwerk van Fiberklaar uit te rollen. Dat maakt de gemeente aan de Schelde vandaag bekend. Inwoners kunnen daardoor in de toekomst profiteren van de voordelen van een supersnelle fiberaansluiting. Als twintig procent van de inwoners intekent op een fiberabonnement bij een van de deelnemende providers, kan Fiberklaar in 2022 starten met de werken aan het netwerk. De aanleg gebeurt in overleg met het lokale bestuur en wordt, waar mogelijk, gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.
Toekomstgericht Temse
Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van glasvezel. Ook in het Oost-Vlaamse Temse wil de speler zijn hoogtechnologische glasvezelnetwerk uitrollen. Het zou in de eerste fase gaan om circa 12.000 aansluitingen.
“Fiberklaar maakt onze internetinfrastructuur klaar voor de toekomst. Sneller en stabieler internet is vandaag de dag essentieel, ook omdat meer mensen in één huis tegelijkertijd surfen en streamen. We kijken er naar uit om samen met Fiberklaar de werken aan te vangen,” zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V).
“De contacten met het lokale bestuur van Temse verlopen constructief. We kijken ernaar uit om glasvezel naar de gemeente te brengen en haar inwoners toegang te bieden tot ons open netwerk. Overal in Vlaanderen zijn de Vlamingen erg enthousiast over de uitrol van een glasvezelnetwerk, en we vertrouwen erop dat de inwoners van Temse ook mee in ons project zullen stappen”, zegt CEO van Fiberklaar Rik Missault.
Start van werken bij twintig procent
Fiberklaar werkt nauw samen met het lokale bestuur en start het fibertraject met een uitgebreide informatiecampagne in Temse via o.a. informatieavonden, informatiepunten en mailings. Daarin beantwoordt het alle persoonlijke vragen over glasvezel en de mogelijke aansluiting op het netwerk.
De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens twintig procent van de inwoners intekent voor een glasvezelabonnement bij een van de deelnemende internetproviders en de installatie is gratis voor alle inwoners.
De aanleg gebeurt steeds in overleg met het lokaal bestuur en de inwoners en wordt waar mogelijk gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.
###
Open netwerk
Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.
Wat is fiber?
Fiber is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.
De grote voordelen van glasvezel
Oneindige hoeveelheid data – We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, Netflixen, bestanden downloaden, … Met fiber internet kan je met meerdere mensen van je gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen.
Eigen aansluiting – Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die beloofd wordt.
Slimme keuze voor je huis – De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. In tegenstelling tot coax of koperaansluitingen haal je met fiber de primus in huis. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. Een slimme keuze dus!