Inspiratie

Voordelen van fiber voor syndici: gratis aansluiting, efficiënter gebouwbeheer en toekomstklaar

Syndici - 21 oktober 2024
Voordelen van fiber voor syndici: gratis, efficiënt en toekomstklaar

Zeggen dat syndici overbevraagd zijn is een open deur intrappen.  Naast dagdagelijkse beslommeringen zoals een haperende lift of een lek, wordt ook verwacht dat een syndicus expert is als het gaat over zonnepanelen, laadpalen, EPC, noem maar op. En nu is er fiber. Syndici vragen zich waarschijnlijk af: hoe hoog moet fiber op hun prioriteitenlijst staan en welke voordelen heeft het überhaupt te bieden?  

Met fiber, oftewel glasvezel, breng je de toekomst van het internet naar je appartementsgebouw. Dit zorgt er niet alleen voor dat bewoners op termijn bliksemsnel kunnen surfen zonder haperingen, maar ook syndici kunnen profiteren van een fiberaansluiting.  

Gratis fiberaansluiting in je gebouw 

De aanleg van fiber tot in je appartementsgebouw gebeurt volledig gratis. Fiberklaar zorgt er zo voor dat je gebouw kosteloos in één klap volledig klaar is voor het internet van de toekomst. We leggen alle nodige voorzieningen in de technische ruimte en voorzien, bewoners die fiber wensen, ook al van een aansluiting in hun eigen appartement. Aangezien onze kabels er dan toch al liggen, kunnen we op de latere termijn ook nog late beslissers of nieuwe bewoners aansluiten op ons netwerk.  

Dit betekent dat syndici geen investeringen hoeven te doen om hun gebouwen toekomstbestendig te maken. Bovendien verhoogt een fiberaansluiting de waarde van het pand, wat een aantrekkelijk verkoopargument kan zijn voor potentiële kopers of huurders. 

Ik ben ervan overtuigd dat we binnen een paar jaar amper nog woningen zonder glasvezel­aan­slui­ting zullen verkopen.

Olivier Morobé, bestuurder bij Access Estate

In een interview met HLN* stelt Olivier Morobé dat domotica steeds belangrijker wordt in onze huizen. Hij is ervan overtuigd dat deze systemen voor meer gemak, veiligheid en comfort zorgen, maar dat ze een stabiel en snel netwerk vereisen. Woningen met fiber hebben daarom een streepje voor bij toekomstige kopers. Net zoals we nu een EPC-score hebben, zouden we in de toekomst ook een internetscore kunnen hebben. Morobé benadrukt dat ultrasnel internet niet alleen comfortabel is voor de bewoners, maar ook de aantrekkelijkheid van de woning op de markt verhoogt. Investeren in een fiberaansluiting is dus zeker een goede beslissing, vooral als het gratis is. Hij is er honderd procent van overtuigd dat ze binnen enkele jaren amper nog huizen zonder glasvezelaansluiting zullen verkopen. 

Efficiënter gebouwbeheer door het fibernetwerk 

Glasvezel stelt je als syndicus in staat om je gebouw verder te voorzien van slimme technologieën, zoals slimme verlichting, slimme deurbellen, verwarming of ventilatie. Naast het verder opwaarderen van een appartementsgebouw, kan een fiberconnectie ook de workload van syndici verminderen. Zo wordt het met fiber makkelijker om een gebouw van op afstand te gaan ‘beheren’.  

Met een glasvezelverbinding kan je bijvoorbeeld digitaal de meterstanden bijhouden, de digitale ad valvas in de gemeenschappelijke delen bijwerken of camerabeelden van hogere kwaliteit opslaan en bekijken in de cloud. Zo hoef je als syndicus niet meer voor elke administratieve rompslomp af te zakken naar je het appartementsgebouw, maar beheer je het vanop afstand en houd je tijd over voor belangrijkere zaken. 

Appartementsgebouw (fiber)klaar voor de toekomst

Glasvezel is zo’n vier keer duurzamer dan het huidige kopernetwerk waarmee we surfen, wat helpt om het verbruik in de appartementen en gemeenschappelijke delen te drukken. De flinterdunne kabels stoten minder CO2 uit tijdens de productie, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk 

Daarnaast is fiber de enige technologie die speciaal ontworpen is voor internetverkeer. In tegenstelling tot de huidige verbindingen, die via kabels voor telefonie (koper) of televisie (coax) lopen, biedt fiber een toekomstbestendige oplossing. Een glasvezelnetwerk kan hoge snelheden en grote datavolumes aan, met een bijna onbestaande kans op storingen. Met fiber ben je dus voor tientallen jaren verzekerd van een betrouwbaar fibernetwerk. 

Belangrijk: verschillende providers zijn bezig met de uitfasering van het kopernetwerk. Zonder fiberaansluiting kunnen bewoners straks geen abonnement meer afsluiten bij providers die hun diensten via het kopernetwerk aanbieden, zoals internet, televisie en vaste telefonie.

Klaar voor fiber in jouw gebouwen? Ons syndic team staat voor je klaar.

Benieuwd of we één van jouw appartementen fiberklaar kunnen maken? Bezorg ons je patrimoniumlijst en wij zoeken zelf uit welke gebouwen in jouw eigendom aansluitbaar zijn op ons fibernetwerk.

* Is je woning aangesloten op het fibernetwerk? Dan is ze wellicht meer waard | Fiberklaar | hln.be